Aan de slag met projectteams en teams binnen de lijnorganisatie

 

We werken zowel met projectteams als met teams binnen de organisatie aangestuurd door de lijn. Teams die aan projecten werken kennen een tijdelijke samenstelling, meestal met mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen. Dat geldt zeker voor samenwerkingsverbanden tussen teams van verschillende organisaties. Mensen binnen 'lijnteams' kennen elkaar vaak al wat langer maar ook daar vindt verloop en vernieuwing plaats . Alhoewel ze qua aansturing en structuur verschillen van elkaar gaat het in beide gevallen over samenwerking tussen mensen. We gaan altijd op zoek naar de leervraag van het team. Soms gaat dat wat meer over bovenstroomse zaken als visie, taak of samenwerkingsafspraken. Soms gaat dat meer over onderstroomse zaken als verlangen naar rust, vertrouwen en verbinding. 

 

Als de leervraag bepaald is werken we met twee belangrijke pijlers. Allereerst vertalen we de leervraag in een programma specifiek voor het team en haar leervraag; een goede voorbereiding is het halve werk. Maar het programma is niet heilig; de andere pijler noemen we graag fenomenologie. Simpel gezegd is dat het principe dat we werken met de fenomenen die zich op dat moment voordoen / aandienen.  Fenomenen zijn de dynamieken, de vragen, de gebeurtenissen die zich voor doen vanaf het moment dat we de sessie starten. Daarmee werken dient de leervraag het allerbest.

Projectcoach

Als projectcoach ondersteunen wij het team en de projectleider door te focussen op samenwerking, communicatie, en persoonlijke ontwikkeling. We verbeteren teamdynamiek, lossen conflicten op, en begeleiden bij veranderingen en innovatie. Daarnaast stimuleren we de voortgang van het project door te zorgen voor reflectie en evaluatie om het proces en de resultaten te verbeteren.


Als projectcoach werken wij onder andere met de dynamieken die niet direct zichtbaar zijn (de onderstroom), maar wel van grote invloed kunnen zijn op het verloop en de uitkomst van het project. De onderstroom omvat namelijk zaken als emoties, overtuigingen, waarden, en onuitgesproken spanningen binnen het team.


Als projectcoach binnen een bouwteam zorgen we voor afstemming, samenwerking en communicatie tussen de verschillende teams (verschillende belanghebbende). We lossen conflicten op, coördineren doelen en processen, en ondersteunen bij kennisoverdracht om gezamenlijke succes te bevorderen.

 

Als projectcoach houden we ons bezig met onder andere de volgende zaken:

Assessments

Als projectcoach kunnen wij helpen met het samenstellen van het juiste team (bijvoorbeeld in een tenderfase) door te werken met drivers, kwaliteiten en kleurenprofielen van de verschillende teamleden. 

Project Start Up

Vervolgens verzorgen wij de Project Start Up (PSU) waarbij wij ons richten op de onderstroom. We gaan er vanuit dat zaken in de bovenstroom (taken en verantwoordelijkheden, planning, financiën, scoop, etc.) bij iedereen bekend zijn. Wij richten ons er op dat er vertrouwen ontstaat in het team door elkaar te leren kennen, begrijpen en waarderen. Als tastbaar resultaat van de PSU, stelt het team een set met werk- en gedragsafspraken op. 

Project monitoring

Gedurende het verloop van het project monitoren wij hoe de samenwerking verloopt door periodiek te meten hoe er gescoord wordt op de werk- en gedragsafspraken en de elementen die bepalend zijn om te komen tot een goede samenwerking. De resultaten hiervan geven we grafisch weer waarbij in de loop van de tijd inzichtelijk wordt hoe de samenwerking zich ontwikkeld heeft. Met de uitkomsten van de monitor geven wij handvatten aan de projectmanager om waar nodig veranderingen door te voeren om zo de samenwerking te verbeteren.

Project Follow Up

Tijdens een Project Follow Up (bijvoorbeeld bij het afronden van een projectfase) werken we aan wat er binnen de samenwerking verbeterd kan worden. De project monitor & intake leveren hier onder andere de input voor. Zie het als een tussentijdse evaluatie om de samenwerking verder te verbeteren.